ÇOCUKLAR İÇİN ÖĞRENİLMESİ GEREKEN 8 ÖNEMLİ HAYAT DERSİ;
Çocukların bilmesi ve öğrenmesi gereken o kadar çok şey var ki. Ebeveyn olarak çocuğumuzun hep sevecen, sevimli, mutlu ve başarılı bireyler olarak büyümesini isteriz. Herkes tarafından seven ve sevilen bireyler olsunlar isteriz.
Henüz gerçek dünyayla tanışmadan onların hayatında biz yani ebeveynleri rol modelleri oluruz. Çocukların ne kadar hızlı öğrendiğini bilirsiniz, ne kadar büyürlerse büyüsünler doğruyu bulmak için çalacakları ilk kapı hep ebeveynlerinin ki olacaktır. Bu sebeple bizde size rehber olacak birkaç madde oluşturmak istedik.
1. Saygı görmeyi ve sevilmeyi hak ettiğini bilmeli
Çocuğunuzun duygularını özgürce ifade etmesini sağlamalısınız. Ona özenle ve sevgi dolu davranıp, kendisinin de size aynı şekilde davranmasına izin vermelisiniz. Çünkü çocuğunuz sizi en büyük rol modeli olarak görecektir ve çocuğunuza nasıl davrandığınız onun gelecekteki eylemlerini etkileyecektir.
2. Zorlukların onları daha güçlü kıldığını bilmeli
Çocuğunuza zorlukların onu daha güçlü hale getirdiğini ve daha iyi insanlar olarak yetişme şansı verdiğini öğretmelisiniz. Mesela, hepimizin yaptığı hatalardan biridir, çocuğumuz dizlerinin üzerine düşer düşmez onu hızlıca yerden kaldırıp, herşeyin yolunda olduğunun kendisinin güvende olduğunun hissini veririz. Kendisine yaşadığı bu olayla başa çıkma zamanı tanımayız bile. Çocuğunuzun kendi problemleriyle başa çıkmasına izin verin. Bu onun yeteneklerini farkında olmasına ve geliştirmesine yardımcı olacaktır. Ya da ona problemlerini çözecek araçlar verebilirsiniz. Bu onun ilerde iyi bir birey olmasını sağlayacaktır.
3. Kendin Hakkında Düşündüğün Kadarsındır
Çocuklarınızın önünde kendiniz hakkında olumsuz şeyler söylememelisiniz. Hepimiz bazen ne kadar beceriksiz olduğumuzu ya da tembel olduğumuzu istemeden de olsa dile getiririz. Çocuğunuz sizi taklit edebilir ve kendisi hakkında da aynı şeyleri düşünebilir. Bunun yerine kendinize ulaşmanız gereken hedefler belirleyin ve bunlara nasıl ulaşabileceğinizi gösterin.
4. Hepimiz insanız hata yapabiliriz.
Onlara zaman zaman kötü günler geçirdiğimizi ve hepimizin hata yapabileceğini göstermelisiniz. Yaşadığımız bazı sorunlardan rahatsız olabilir ve görüş farklılıklarına düşebiliriz.
5. Arkadaş canlısı olup, her zaman affedici olmayı bilmeli
Bir hatadan ya da oluşan sorundan yardıma ihtiyacı olan birine yardım etmeyi öğretin. Çocuğunuz arkadaşlarınızla sağlıklı ilişkiler kurduğunuza tanıklık etmesine izin verin. Sadece bu sebeple bile kendisi ileri yaşlarda sağlıklı bir çevre edinebilir uzun vadeli ilişkiler kurabilir.
Ya da örneğin, ona zor bir gün geçirdiğinde nasıl duygusal destek isteyeceğinizi, başkalarının duygularını ve sorunlarını nasıl hissettiğinizi gösterin.
6. Çok çalışanın hakkını her zaman aldığını bilmeli
Hayat her zaman eğlenceli olmadığı gibi ve her adımda özenle ele alınması gereken zorlukları vardır. Hayatta uzun vadede kazanç elde etmemiz için yapmak zorunda olduğumuz bir sürü iş var. Çok sevmediğiniz halde yaptığınız işlerden örnekler göstererek, hayal ettiğiniz hayatı elde etmek için yaptıklarınızı anlatın.
7. Öğrenmekten asla vazgeçmemeli
Yaşlansak bile öğrenmeyi asla bırakmıyoruz. Hayat öğrenmek için sonsuz kaynaklarla doludur. Kendi tecrübelerimizden çok şey öğreniriz. Hayat boyu öğrenmeye açık olmalısınız ki çocuğunuzun ilgi duyduğu alanlar ile bağlantı kurup, onu yeni şeyler öğrenmeye teşvik edebilesiniz.
8. İnsanlara karşı duyarlı olmak
Çocuğunuza nezaket karşılığında teşekkür etmeye teşvik etmelisiniz. Topluma katkıda bulunacak sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü destek olmayı aşılayın ve hatta en basiti akşam yemeği yedikten sonra masayı toplarken bir tabakta kendisinin mutfağa götürmesini rica edin.